Spekulationer och fakta
Thomas Mann verkar ha varit en av dom som fick en bra uppväxt, trots att konflikterna mellan han själv och hans bror kan ha börjat i tidig ålder och sedan fortsatt. Thomas Mann levde i ett välbärgat hem men sin mamma, pappa och bror. Att Mann har haft en konflikt med sin bror tycker jag tyder på att ytan i familjen var bra men att det fanns ouppklarade konflikter. Att Mann och hans bror blev såna ovänner, rivaler och kritiserade varandras verk på ett sådant sätt som visar ren och skär ilska. Vad hände dom emellan som skapade detta hat?
Det är ingen riktigt sån vet utan rivaliteten var stor dom emellan och som Linn skriver har Mann kritiserat sin brors verk med att hans bok var ”långtråkig skamlöshet”. I många familjer är det så att syskon står relativt nära varandra och även om det blir bråk är det oftast ingen som pågår en längre tid medan Manns och hans brors konflikt pågick under stora delar av deras liv.
Detta kan vara en anledning till att ”Döden i Venedig” är en novell med väldigt mycket ångest känslor. Under det året som Thomas Mann kom ut med novellen fick också hans fru diagnosen tbc alltså tuberkulos. Detta kan också ha präglat Thomas Manns novell eftersom jag kan tänka mig att det var en svår tid för honom personligen. Många författare gör också så att dom tar inspiration från deras eget liv och en avspeglar sedan detta på berättelsen. När författare gör så kan man också en tydlig bild av deras eget liv under tiden berättelsen skrevs. Om Thomas Mann har gjort detta går bara att spekulera i men jag får ändå en känsla av att mycket det han skriver kan vara taget från hans eget liv.
Visa spekulerar i om Thomas Mann var homosexuell och om Aschenbach i ”Döden i Venedig” är en avspegling av han själv. Kanske har en upplevt en förälskelse i en man utan att visa det för allmänheten. Att Aschenbach i ”Döden i Venedig” också är pedofil kan vara en avledningsmanöver för att man inte just ska göra den kopplingen att Aschenbach i själva verket är Thoman Mann. Så som Linn skrev kan Ashenbach och Tadzio båda vara Thoman Mann. Tadzio en ung Mann så som han kanske upplevt en förälskelse när han var i tonåren och Aschenbach så som Mann ser sig själv kanske i framtiden. Det kan också vara så att Thoman Mann ser sig själv som gammal när han skriver ”Döden i Venedig” och därför gör Aschenbach till en äldre man.
Den tiden som Thoman Mann skriver om i ”Döden i Venedig” kan mycket väl vara den tiden han lever i, novellen är utgiven 1912. Att just 1912 var ett tufft år för Thomas Mann personligt är uppenbart när man får veta om hans fru men i allmänhet var 1912 inte ett år med stora konflikter eller kriser. Andra världskriget började inte för än 1914 och om Thomas Manns novell inte hade kommit ut för än då kan jag tänka mig att den hade varit väldigt annorlunda. Att novellen är mörk nu skulle antagligen inte vara något i jämförelse med hur den hade varit med inspiration från kriget.